Egy világépítő téglái

Egy Kőműves unalmas blogija

Egy Kőműves unalmas blogija

Házasságon Kívüli Kapcsolat

2024. október 04. - Szocio guy

2024.10.04. péntek

Bevillanás

A legtökéletesebb kapcsolatban él az ember. Boldogságban telnek a napok, majd a hétköznapok unalmassá válnak. Minden megy a maga szép kis útján, amikor egyszer csak megjelenik valaki az életében. Ezt a jelenlétet nem veszed észre azonnal, de jó érzés, hogy valaki megtöri a szürkeséget. Egy kedves kolléga, egy különleges ügyfél. Még boldogan meséled otthon az új tapasztalatokat. Majd egy nap, munka miatt, újra találkoztok. Most ránézel, és hirtelen észreveszed az egészet. Érdekes véleménye van a világról. Még soha nem gondolkodtam ezen. Majd az új perspektívák még inkább magukkal ragadnak. Jaj, nincs több idő. Mikor folytatjuk? Rápillantasz az alakjára szégyenlősen. Nem tökéletes, és ez benne valami megfoghatatlanul csábító. Elhessegeted a gondolatot. Elfelejted. 

Egy pillanatnyi izgalom. Ez még nem jelent hűtlenséget. 

Statisztikák

  • A házas nők körülbelül 10-15%-a számol be arról, hogy élete során legalább egyszer megcsalta párját, míg a férfiak 20-25%-a ismeri be hűtlenségét.                                                                                                        
  • Okok között szerepel, amikor egy pár gyermeket vállal, azt a figyelmet és az energiát jelentősen átcsoportosítja, ami a szülők közötti kapcsolatra is hatással van. A nők gyakran a gyermekek igényeire összpontosítanak, ami miatt a férjek úgy érezhetik, hogy háttérbe szorultak, és feleslegesnek érezhetik magukat. Ez a feszültség a kapcsolatban súlyosbíthatja a hűtlenség kockázatát.

  • Az érzelmi eltávolodás, amely a gyermekek születése után sok pár esetében megjelenik, gyakran a férfiak menekülő magatartásának is köszönhető. Ha a férfi úgy érzi, hogy nem tud segíteni a nőnek a gyermeknevelésben, elfordul, amely növeli a női csalódást és a kapcsolatban lévő érzelmi távolságot.

  • A megszokás, mint hűtlenségi ok, egy valós és fontos tényező. Egy idő után a nő, vagy a férfi csupán egy házastárssá válik, és ez gondot okozhat, mert elsősorban nőnek illetve férfinek kell lennie ahhoz, hogy házastárs lehessen. Ez a csapda, egy paradoxonhoz hasonlít.

  • Nincs benne a tudományos írásokban, de előfordul, hogy valaki úgy érzi, hogy rátalált valakire, akit egész életében keresett. Sokszor a valóság nem igazolja az érzéseket, és egy házasságon kívüli kapcsolattá válik csupán a viszony. Ha beigazolódik, akkor ez már egy másik témakörben tárgyalhatjuk, mert az nem házasságon kívüli kapcsolattá válik, hanem egy válást idézhet elő. Nagyon ritkán viszont, egy ilyen kapcsolat végig kísérhet egy életet, mint házasságon kívüli kapcsolat.

  • Tényező, és nem elhanyagolható szempont még a statisztikák szerint, a kihívás, vagy izgalom  keresése.                                                                  

  • Ez valóban gyakori ok a hűtlenség mögött, és a megfogalmazásod jól összefoglalja a férfiak és nők közötti eltérő szexuális igényeket. A házasságokban gyakran előfordul, hogy a szexuális élet silányul vagy teljesen megszűnik. Az American Association for Marriage and Family Therapy statisztikái szerint a házas párok közül sokan számolnak be arról, hogy a szexuális életük a gyerekek születésével vagy a hosszú házasságok során csökken​.               

  • A szexuális elégedetlenség nem választható el a lelki tényezőktől. A kapcsolat romlása a nők esetében a libidó csökkenéséhez vezethet. A Journal of Sex Research cikkében említik, hogy a nők gyakran érzelmi kapcsolatot keresnek a szexuális élményekben, és ha ez hiányzik, a libidó csökkenhet. 

  • A terhesség és a szülés hormonális változásai is befolyásolják a szexuális vágyat. A nők esetében a hormonális ingadozások hatással vannak a szexuális étvágyra, és ez különösen a szülés utáni időszakban érezhető. A szülés utáni depresszió és a hormonális egyensúlyzavarok szintén hozzájárulhatnak a szexuális vágy csökkenéséhez. A férfiak esetében a szexuális vágyuk gyakran nagyobb változatosságot igényel. Ha a feleség nem képes kielégíteni ezeket az igényeket, a férfiak hajlamosak máshol keresni a fizikai kielégülést. Ugyanakkor a feleségek is tapasztalhatják, hogy a férjük már nem érdeklődik a szex iránt, ami szintén vezethet hűtlenséghez​. Family and Consumer Studies

Érzelmi hatások

A kérdés, hogy egy külső kapcsolatból hogyan hatnak a házasság dinamikájára. A következő szempontokat érdemes megvizsgálni:

  1. Érzelmi elégedettség: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a külső kapcsolatok, különösen, ha érzelmi alapúak, segíthetnek a házasságon belüli problémák kezelésében. A Journal of Marriage and Family egyik tanulmánya kimutatta, hogy a hűtlen partnerek gyakran felfedezik, hogy a külső kapcsolatok olyan érzelmi támogatást és intimitást kínálnak, amelyeket a házasságukban hiányolnak. Ezáltal a hűtlen fél újraértékelheti a házasságát, és akár javítja a kapcsolatát.

  2. Kapcsolati dinamikák: A külső kapcsolatok gyakran felfedik a házasságban lévő problémákat, amelyek korábban rejtve voltak. Egy külső partnerhez való vonzódás arra ösztönözheti az érintett feleket, hogy átgondolják a házasságukat, és újraértékeljék az érzéseiket, céljaikat és szükségleteiket. Ez néha pozitív változásokhoz vezethet a házasságon belül, ahogy a párok megtanulják jobban kifejezni egymás iránti igényeiket .

  3. Veszélyek és következmények: Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a külső kapcsolatok számos negatív következményt is hordozhatnak. A hűtlenség sokszor mély sebeket ejt a házasságban, ami bizalomvesztéshez és érzelmi eltávolodáshoz vezethet. Az American Psychological Association szerint a hűtlenség feldolgozása és a bizalom helyreállítása hosszú és nehéz folyamat lehet, amely nem mindig vezet a házasság megújulásához.

  4. Önértékelés és döntések: A külső kapcsolat gyakran arra kényszeríti a feleket, hogy szembenézzenek saját érzéseikkel és értékeikkel. Ezt követően előfordulhat, hogy a házasságot megújítják, ha mindkét fél elkötelezett a fejlődés és a változás mellett, de az is lehet, hogy a pár végül úgy dönt, hogy elválnak egymástól, és a külső kapcsolatot választják.

Meglepő, de ez a válások 4 leggyakoribb oka a 40 évig tartó kutatás  szerint: lassan, de biztosan rombolják a kapcsolatot - Lélek&Test | Femina

 

A külső kapcsolatokból

származó házasságok létrejötte, valamint azok minősége változó, és több tényezőtől függ. Néhány kutatás és szakmai vélemény az alábbiakat emeli ki:

  1. Válás utáni házasságok: Egyes tanulmányok szerint a válás után a hűtlen felek közül sokan újraházasodnak. A Journal of Marriage and Family 2010-es tanulmánya szerint a hűtlenség miatti válás után a férfiak és nők körében is gyakori, hogy új partnerrel alakítanak ki kapcsolatot, és ezek a kapcsolatok akár házassággá is formálódhatnak.

  2. A házasság minősége: Az új kapcsolatok, amelyek hűtlenségből erednek, nem mindig bizonyulnak tartósnak vagy boldognak. Az American Sociological Review 2012-es kutatása kimutatta, hogy azok a párok, akik a hűtlenség miatt lépnek ki egy házasságból, gyakran nem tapasztalnak boldogabb vagy sikeresebb kapcsolatot az új partnerükkel, de előfordulnak pozitív példás is.

  3. A közönséges elvárások: Az új kapcsolatban a felek gyakran idealizálják a másikat, ami kezdetben vonzó lehet, de a valóság gyakran árnyaltabb. A Relationship Science 2020-as elemzése rámutatott, hogy a korábbi hűtlenség emléke és a vele járó sérelmek újra megjelenhetnek a következő kapcsolatban, ami kihívások elé állíthatja a feleket.

Összességében lehetséges, hogy egy külső kapcsolatból származó új házasság alakuljon ki, a sikere és boldogsága a felek érzelmein, és azok őszinteségén múlik.           

 Üdv,

Szocio Guy

A bejegyzés trackback címe:

https://komuvesek.blog.hu/api/trackback/id/tr7318700258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása