Egy világépítő téglái

Egy Kőműves unalmas blogija

Egy Kőműves unalmas blogija

Tiszta víz, tiszta pénz

2024. szeptember 23. - Szocio guy

2024.09.23. hétfő

Sok félreértés és félinformáció kering a pénzügyi rendszer működéséről, különösen a bankok és a pénzteremtés kapcsán. Az, hogy a bankok "csalók", akik "a semmiből teremtenek pénzt", egy gyakori, de leegyszerűsített és gyakran félrevezető állítás. Nézzük meg részletesebben, hogy miért. Ez a téma közel áll hozzám, hiszen közgazdász vagyok.

Modern Pénzteremtés és Fedezet

  1. Pénzteremtés a Bankokban: A modern bankrendszerben a pénzteremtés jelentős része nem a fizikai készpénz, hanem a bankszámlákon lévő pénz formájában történik. Amikor egy bank hitelt ad, új pénzt teremt, ami a hitelfelvevő számláján jelenik meg. Ezt az új pénzt a bank a meglévő betétek és a központi banki tartalékok alapján hozza létre. A "modern" aranypénz rendszer 1945-1971 között működött. Ezt Bretton Woods-i rendszernek is nevezték. 

  2. Aranypénz és Modern Pénz: Az aranyfedezetes rendszer, amelyben a pénz értékét arany fedezete biztosítja, valóban jelentős korlátozásokat jelentene a pénzkibocsátás terén. Az arany mennyisége korlátozott, és nem tudná kielégíteni a modern gazdaság igényeit. Emiatt a legtöbb ország áttért a fiat pénz rendszerekre, ahol a pénz értéke nem fizikai árucikkekhez (pl. aranyhoz) van kötve, hanem a kormányzati és gazdasági bizalomra épül.A fiat valuta Kínából származik, ahol évszázadokkal ezelőtt jelent meg. A kínai Szecsuan tartomány a 11. században kezdett el papírpénzt kibocsátani.

  3. A Munka Mint Fedezet: Az állítás, hogy a munka a pénz fedezete, helytálló, mert a pénz valójában az erőforrások, a munka és a termelés értékét tükrözi. A gazdasági aktivitás és a termelés teremt értéket, ami alapot ad a pénz használatára.

Félreértések és Demagógia

  1. Szándékos Demagógia: Az a vélemény, hogy a bankok „csalók”, akik pénzt „a semmiből” teremtenek, gyakran a pénzügyi rendszerről való tudatlanságból fakad. Ez az állítás sokszor szándékos egyszerűsítéssel és demagógiával párosul, hogy a bankrendszer működését érthetőbbé vagy támadhatóbbá tegye.

  2. A Bankok Szerepe: A bankok szerepe az, hogy közvetítsenek a megtakarítók és a hitelezők között, valamint hogy pénzt teremtsenek a gazdasági tevékenységek előmozdítása érdekében. A pénzteremtés nem „mindenki megtévesztése”, hanem a modern gazdaság működésének egy része, amelynek szabályozása és felügyelete is a központi bankok feladata.

    picture-6.jpg

A bankoknak kell, hogy legyen bizonyos mértékű tartalékuk ahhoz, hogy pénzt "teremtsenek" vagy hiteleket nyújtsanak. Ezt a rendszert tartalékráta szabályozza, és ez a modern bankrendszer alapja. Nézzük meg, hogyan működik ez:

Tartalékráta és Pénzteremtés

  1. Tartalékráta (Reserve Requirement): A tartalékráta az a százalékos arány, amelyet a kereskedelmi bankoknak a betétesek pénzéből a jegybanknál (pl. a Magyar Nemzeti Banknál vagy az Európai Központi Banknál) kötelezően tartalékolniuk kell. Például, ha a tartalékráta 10%, akkor minden 100 forint betét után a banknak 10 forintot tartalékban kell tartania, és a maradék 90 forintot kölcsönözheti ki.

  2. Hogyan Teremtenek a Bankok Pénzt? Amikor egy bank hitelt nyújt, az nem abból a pénzből történik, amit már „kézben tart,” hanem a betétek és a tartalékrendszer lehetővé teszik, hogy a bank többlet pénzt „teremtsen.” A kölcsönzött pénz bekerül a gazdaságba, ahol azt mások betétekbe helyezhetik. Az új betétek után ismét lehet hitelezni (a tartalékráta figyelembevételével), így a folyamat ismétlődik. Ez a pénzmultiplikátor hatás.

  3. Pénzmultiplikátor: A bankok a tartalékráta és a hitelezési rendszer segítségével növelik a gazdaságban keringő pénzmennyiséget. A pénzmultiplikátor megmutatja, hogy egy kezdeti betétből mennyi új pénzt hoznak létre a bankok a hitelezés révén. Például, ha a tartalékráta 10%, akkor 1000 forintnyi betét akár 10 000 forintnyi pénzkínálatot eredményezhet a multiplikátorhatás révén.

Jogi Előírások

A tartalékráta és a pénzteremtés szigorú jogi keretek között működik, amelyet a jegybank szabályoz. A cél az, hogy megakadályozzák a túlzott hitelezést (ami például 2008-ban történt), és biztosítsák a bankrendszer stabilitását. A jegybankok ezen kívül más eszközökkel is befolyásolják a pénzkínálatot, például:

  • Kamatlábak szabályozása: A jegybanki alapkamat befolyásolja a hitelkamatokat, így közvetve a hitelkeresletet is.
  • Nyíltpiaci műveletek: A központi bank vásárol vagy elad államkötvényeket, amellyel a pénzkínálatot szabályozza.

Miért Fontos a Tartalékráta?

  • Stabilitás: A tartalékráta biztosítja, hogy a bankok mindig rendelkezzenek elegendő likviditással ahhoz, hogy teljesíthessék a betétesek igényeit (pl. pénzfelvétel esetén).
  • Kockázatkezelés: A túl alacsony tartalékráta túlhitelezéshez, pénzügyi buborékokhoz és esetleges összeomlásokhoz vezethet.

 

Index - Gazdaság - Vége a dollár egyeduralmának? Kik nyerhetnek a zöldhasú  trónfosztásán?

hatGP

A Bankrendszer és a Kamatok

  1. Pénz Megsemmisülése: Amikor a hitelt visszafizeted, a bankok könyveiben a hitelre létrehozott pénz eltűnik. Ez fenntartja az egyensúlyt a pénzforgalomban, és biztosítja, hogy a pénzmennyiség a gazdaságban a hitelek és betétek állapotát tükrözze.

  2. Kamatok: A kamatok a bankok munkadíjaként működnek, amiért a pénzt kezelik, a hitelt nyújtják és kezelik. A kamatok egyfajta kompenzációt jelentenek az erőforrásokért, amelyeket a bankok az ügyfelek pénzének kezelése és a hitelek kihelyezése során használnak. A bankok tehát nemcsak pénzt kölcsönöznek, hanem szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyeket kamatok formájában számolnak fel.

Hagyományos Bankrendszer és Virtuális Devizák

  1. Hagyományos Bankrendszer Előnyei: A hagyományos bankrendszer számos előnyt nyújt, például stabilitást, szabályozást, és széleskörű elfogadottságot. A bankok által biztosított infrastruktúra és szolgáltatások (pl. biztonság, pénzkezelés, hitelbírálat) hozzájárulnak a gazdasági rendszerek zökkenőmentes működéséhez.

  2. Virtuális Devizák (Kriptovaluták): A kriptovaluták és más virtuális devizák előnyei közé tartozik a decentralizált jellege, amely csökkenti a központi bankok és pénzügyi intézmények szerepét. A kriptovaluták lehetőséget nyújtanak a gyors, globális tranzakciókra és új pénzügyi modellek kifejlesztésére. Azonban, mivel ezek a devizák még viszonylag új technológiák, számos kockázatot és szabályozási kihívást is felvetnek.

Informatika és a Bankrendszer

Az informatika és a digitális technológiák jelentős hatással vannak a pénzügyi szektorra. Az online banki szolgáltatások, a fintech innovációk és a blockchain technológia mind hozzájárulnak a pénzügyi rendszerek átalakulásához. A hagyományos bankrendszer és a digitális pénz világának egyesülése új lehetőségeket teremt, de kihívásokat is magával hoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://komuvesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9818497214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása